cassovitae

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ach, Aurel 2006...

Žeby sa stal zázrak? Žeby bežný slovenský poslucháč v tomto roku nadobudol vycibrený hudobný vkus zhodný s tým odborným? Tomu mám vážne uveriť? Skôr sa začínam hroziť dňa, keď na Výročné ceny akadémie populárnej hudby (podotýkam, zloženej z údajne renomovaných odborníkov) Aurel budú nominovaní interpreti typu Senzus a iné masovo obľúbené lahôdky.
Po zhliadnutí nominácií mám pocit, že sa ten deň reálne blíži. Pre mňa najväčším a ešte stále neprehltnutým šokom je nominácia Barbary Haščákovej. Viem, že vydala nový album, a preto som bola aj zvedavá ako teda znie po získaní „amerických“ skúseností. Bola som si ju vypočuť naživo, na námestí SNP, bol to viac-menej rozpačitý až nepríjemný zážitok nemajúci nič spoločné s kvalitnou pop music so súčasným zvukom. Týmto sa ospravedlňujem Martine Šindlerovej za veľmi negatívny až zatracujúci názor na jej album, po spomínanom zážitku môžem s istotou povedať, že sú aj horšie.
Dara Rolins, jej hlas a feeling sa mi páčia a najmä spolupráca s takými kúzelníkmi ako Dan Bárta, Roman Holý, Matěj Ruppert. Ale jej nominácia mi pripadá skôr ako odmena za vynaloženú finančnú investíciu do najdrahšieho klipu k prevzatej pesničke.
Tina, áno, to dievča si zaslúži Aurela. Hoci vďaka zoznamu nominovaných bude pôsobiť ako jednooký kráľ medzi slepými, jej album je svieži, plný nápadov, pre mňa nečakane až svetovo (buďme skromní, aspoň európsky) znejúce r’n’b bez akýchkoľvek nasilu vmixovaných veľkohubých rapov.
 
Je mi veľmi ľúto, že žiadnu nomináciu nemá Katka Koščová a podľa môjho skromného názoru si ich zaslúži hneď niekoľko. Jej album je spolu s Tininým jedno z najpríjemnejších tohoročných hudobných prekvapení, booklet a videoklip k singlu Posledná tiež. Akademici sa ním zjavne nezapodievali a pochybujem, že si ho vôbec vypočuli dokonca (nevravím samozrejme o všetkých). Ale načo sa zaoberať niekým, kto nie je podľa nejakej šablony zaujímavý?
 
Čo sa týka skupín, mám kladný vzťah k IMT Smile a Pehe, ale! IMT Smile sa novým albumom veľmi nepochlapili, ale myslím, že u odborníkov zabodovali trendovým duchoňoidným songom s folklórnymi motívmi Niekto ako kráľ, u mňa nie... Desmod? So svojim komerčným ľúbivým akože tvrdým rockom si získali už aj kritiku... Myslím, že najmä vďaka Kulymu a jeho hlasu.
 
Nominácie na speváka ma už ani neprekvapili, jedno je isté, že všetci traja spievať vedia a nechám sa prekvapiť, aj keď o kvalite sa dá opäť polemizovať.
 
Jedine Objav roka je ako-tak zaujímavý a som zvedavá ako dopadnú Lavagance alebo Hrdza, prípadne Ivo Bič. A ešte som rada, že akademici nezrušili alternatívne kategórie, kde to hádam bude živšie, už len preto, že sa tam dá ťažšie rozprávať o komercii a masovosti.
 
Každopádne mám z nominácií veľmi znepokojujúci pocit. Akademici mi pripadajú ako manipulanti väčšinou z komerčných rádií, ktorí aj formou Aurelov chcú ovplyvňovať vkus poslucháča, ktorý sa možno túži zaradiť k náročným, ale sám sa nevie dobre zorientovať.
 

Veci čo sa dejú v hlave a mimo nej... | stály odkaz

Komentáre

  1. re
    Akademici mi pripadajú ako manipulanti väčšinou z komerčných rádií,ktorí aj formou Aurelov chcú ovplyvňovať vkus poslucháča, ktorý sa možno túži zaradiť k náročným, ale sám sa nevie dobre zorientovať.

    vies, ze mam podobny pocit?

    to vsak nie je ziadna novinka. ze vsak aj akademia ide linkou masove rovna sa dobre, radiove rovna sa dobre, ma celkomd viha zo stolicky. aj v pripade popu, akoby ten .. nazvime to .. inteligentny pop, sancu dostat ani nemohol ..

    ale co uz ..
    publikované: 05.04.2007 12:27:06 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Suhlasim...
    Slavik ma vobec nepoburuje, uz som sa celkom zmierila s faktom, ze nas narod sa orientuje podla toho, co sa mu viackrat za den davkuje... ale odbronici? Je este jedno vysvetlenie, prisla na nich jarna unava, nechceli sa prehrnat vsetkym, co v roku 2006 vyslo, zobrali nominacie zo Slavika, trochu premiesali, doplnili a je to :))))
    publikované: 05.04.2007 12:37:15 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ach,teraz som písal koment k podobnej tématike
    a aha ho,nový príspevok :)
    No,nechcem sa už opakovať.
    publikované: 05.04.2007 12:40:40 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Žeby ďalší s podobným názorom?
    :-)
    publikované: 05.04.2007 12:43:24 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  5. mnuz
    cassie ma vystihla este lepsie, nez sa to podarilo mne samej :)
    publikované: 05.04.2007 12:45:22 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. napr.Karpatské chrbáty
    sa k ušiskám " odborníkov " asi nedostali a vystúpenie Myster Mobius
    bolo pre mňa a asi stovku nadšencov príjemným prekvapením tohto roka.
    publikované: 05.04.2007 12:54:03 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Alebo...
    ako už spomínala bratislavitae u seba, Longital. Tiež som sa už zmierila s tým, že len málokto vie, že naša najlepšia (pre mňa nielen) bluesová speváčka je Silvia Josifoska :) málo sa hovorí o Soni Horňákovej a Márii Podhradskej a iných, ale tie ťažko zapadnú do rádií, kde sa to hemží inými "perlami" :)
    publikované: 05.04.2007 13:03:07 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ja sa v tychto sferach nepohybujem vobec...
    pretoze ak by som co i len ucho nastrcil do tejto mlaky soubiznisu, tak by som zvracal... mainstream mi nahana hrozu... tam hore nemoze byt rec o hlase a kvalite ale skor o image a peniazoch...
    publikované: 05.04.2007 13:21:20 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  9. wen,
    problem s KK, ako vsetci vieme:), je v tom, ze ju vsetci maju prilis zaskatulkovanu, a nie a nie sa z tej svojej debne vymanit.. shs je tazka jazva, s ktorou musi ist, ale zaroven bez nej by nebola ani tam kde je..
    publikované: 05.04.2007 14:16:16 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Barbara si to zasluzi!
    Barbara ma vynikajuci hlas, najlepsi hlas na Slovensku! Jej novy album Me & My Music je fantasticky, pocuvame ho cele dni dookola, je uzasny! Barbarina nova produkcia si zasluzi uznanie. Velmi vela ludi so mnou suhlasi, len media sa buria, pretoze na nho nebola ziadna reklama. A kto pisal tento clanok nevie o jej hudbe a hlase nic a puka zavistou.
    publikované: 18.04.2007 01:30:55 | autor: valentina (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. valentina
    mozno na to, aby clovek o hudbe a hlase cosi vedel, nestaci len pocuvat jeden album stale dokola
    publikované: 18.04.2007 23:41:14 | autor: rofl (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Mila Valentina
    vypocula som si Barbarin album niekolkokrat, cele dni dokola by som to nezvladla, nezvladam to totiz ani pri interpretoch, ktori su moji oblubeni :) Podla mojho nazoru znie pomerne staromodne...ale uznavam, moze sa pacit a tiez uznavam to, ze sa na nom podielala autorsky... jej hlas nie je zly, ale vyhlasenie, ze je najlepsi na Slovensku je znacne subjektivne... Pre mna je najlepsi uplne iny hlas, ale to je zas moj pohlad...
    A este by som chcela zagratulovat Tine, Lavagance, Marianovi Vargovi a Mekymu k zisku Aurela :)
    publikované: 19.04.2007 00:11:12 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  13. BARBARA
    Tak ja ti niečo poviem ty autorka tejto temy ak mi chceš povedať, že TINA má lepší hlas ako Barbara tak nenúť ma rozosmiať sa však sama sa priznala že sa učí spievať a ani nevie normalne nadvihnuť hlas. Hlasový rozsah má asi 0.1 octava. Barbara ma krasny a čistý hlas a ona v každej svojej pesničke ma krasny hlas a velky hlasovy rozsah. Vypočujte si jej ukážky z jej tvorby na www.barbara.sk a potom hovorte kto je lepší však Tina ma take pesničky že ktorýkoľvek človek by jej pesničky zaspieval lepšie, asi to mate na nej najradšej? :-) Takže: www.barbara.sk a píšte kto ma krajší hlas aj vo vysokych vokaloch však si priznajme BARBARA bola v MADUARI, keď mala 14 rokov a mala taky skvely hlas že TINA ked bude mať 30 rokov tak ju nedobehne!
    publikované: 08.07.2007 15:56:49 | autor: Martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. looooooooooooool
    hlas maju najma iny - jedna vec su oktavy, druha farba, tretia technika - polemizovat mozno. takisto ako by som Ta Martin vedela poslat na Tinine jazzoidne ci bluesove uchylky napriklad na nu jazz days (skoda, ze nie je zaznam) a tam by si mozno oci otvaral kto ma aky hlasisko - a to mam Tinu dost srdecne v pazi :)

    ale potom je tu take male kriterium ako vkus a tu sa rozideme urcite .. s tym by sa podla mojej skromnej mienky barbara nezrazila ani v patagonii, takze akakolvek cesta na slovensko, do statov, zo slovenska, do statov, do azerbajdzanu je .. zbytocna :))
    publikované: 09.07.2007 16:28:07 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014